U subotu, 02. marta 2019. god. na Bjelasici je održana zimska avanturistička trka „5th GRAWE Winter Adventure Race – Bjelasički maraton 2019“ koju, petu godinu za redom, organizuje Planinarski klub “Visokogorci Crne Gore” u saradnji sa Turističkom organizacijom Kolašin, Planinarskim savezom Crne Gore i Opštinom Kolašin, pod pokroviteljstvom generalnog sponzora GRAWE osiguranja.

Trka je održana u disciplini krplje, turne skije i nordijske skije, na stazi dužine 17 km i visinskom razlikom od 800 m. Start i cilj je, ovog puta, bio na novom skijalištu Kolašin 1600 a takmičari su imali zadatak da prođu 5 kontrolnih tačaka na različitim lokacijama Bjelasice.

Na ovogodišnjoj trci učestvovao je rekordan broj takmičara. Od 92 prijavljena takmičara na startu se našlo 75 takmičaraiz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, od čega 28 žena i 47 muškaraca. Najveća konkurencija, kao i ranijih godina, bila je u disciplini krplje.

Uslovi za trku nisu bili idealni ali i u tim uslovimačclanovi IPA Sekcije u veoma jakoj konkurenciji su ostvarili zapažene rezultate.

Što se tiče same organizacije prije u toku i poslije maratona, sve pohvale organizatoru PK “Visokogorci Crne Gore” .