Šta je IPA

Internacionalna policijska asocijacija (IPA) je najveća policijska asocijacija na svijetu sa blizu 400.000 članova iz skoro 100 zemalja, od kojih su 66 nacionalne sekcija, a zastupljeni smo na 6 kontinenata. Sekcija Crna Gora je dio ove asocijacije od 2013. godine.

IPA je jedina međunarodna strukovna organizacija policijskih službenika, kako aktivnih tako i penzionisanih, bez obzira na funkciju, rang, religiju, pol, nacionalnost, rasu i otvorena je za policijske službenike iz svih zemalja, za njihovo povezivanje, razvijanje sradnje i razmjenu profesionalnih iskustava. Politički i poslovno je potpuno nezavisna i nevezana ni za jednu drugu organizaciju ili udruženje.

Moto naše asocijacije je ‘Servo per Amikeco’ – Služba kroz prijateljstvo.

Ciljevi su nam da stvaramo i jačamo prijateljske veze među policijskim službenicima i njihovim porodicama, članovima i prijateljima IPA, unapređujemo međunarodnu saradnju u društvenoj, kulturnoj i profesionalnoj oblasti, podstičemo miran suživot među narodima i očuvanje mira u svijetu, promovisanje policijskog posla i jačanje ulegda policijskih službenika.

IPA je posvećena principima navedenim u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima koju su usvojile Ujedinjene nacije 1948. godine i u konsultativnom je (posebnom) statusu pri Ekonomskom i socijalnom savjetu Ujedinjenih nacija, a takođe je u konsultativnom statusu kod UNESKO.

Ciljevi ove organizacije su:

– razmjena profesionalnih iskustava,

– uspostavljanje i održavanje prijateljstva među policijskim službenicima zemalja članica,

– unapređenje odnosa između policije i lokalne zajednice,

– podsticanje socijalno-humanitarnih aktivnosti,

– kulturno-sportska saradnja među članovima.

Šta IPA organizuje:

– programske kurseve za članove u trening centru u Gimbornu, Njemačka,

– međunarodne konferencije za policijsku profesiju,

– susrete članova u cilju razmene profesionalnih iskustava i širenja prijateljstva,

– boravak u IPA kućama za članove IPA,

– kulturno-sportsku saradnju članova,

– prikupljanje humanitarne i druge pomoći članovima kojima je pomoć potrebna,

– stipendiranje talentovanih učenika i studenata sa nedovoljnim primanjima.

Kako je IPA osnovana

IPA je osnovana 1. januara 1950. Njen osnivač je policijski narednik iz Engleske, Arthur Troop, koji je imao želju da napravi mostove prijateljstva i međunarodne saradnje među policijskim službenicima, u čemu je i uspio.

arthur troop

Arthur Troop je rođen 1914, u Engleskoj, Studirao je Ruskin Koledž, Oxford, za diplomu u ekonomiji i društvenim naukama. Istovremeno je završio 3-godišnje studije Ruske istorije. Dobio je nagradnu stipendiju da posjeti Moskvu i Lenjingrad 1934., nakon čega je završio 2-godišnje studije poljoprivrede na Avoncroft Agricultural College u Worcestershire-u.

U junu 1936. godine, Arthur se zaposlio u policiji u Lincolnshire, gde je izvršavao različite zadatke ali se na kraju specijalizovao za saobraćaj. Posle drugog svetskog rata, Arthur je postavio sebi zadatak da formira svjetsku organizaciju prijateljstva među policijskim službenicima. Artur je više vjerovao u ljudski razgovor nego u sukob i uvijek je verovao u prijateljstva.

Prvi kontakti između policijskih prijatelja u zemlji i inostranstvu su napravljeni 1948 i 49. godine, a već 1950. godine je osnovana IPA sa motom Servo per Amikeco (služba kroz prijateljstvo) i Arthur Troop je postao prvi generalni sekretar britanske sekcije. Njegov san o udruženju sa razvijenim socialnim, kulturnim i profesionalnim vezama medju članstvom, nezavisnim od položaja, pola, boje, jezika ili religije, je postao stvarnost. Uz pomoć kolega koji su bili pioniri uspostavljanja policijske saradnje, neumorno je radio i podsticao formiranje drugih nacionalnih sekcija i 1955. godine, na prvom sastanku međunarodnog izvršnog komiteta u Parizu, on je postao prvi međunarodni sekretar i bio je na toj dužnosti do 1966. kada je napustio tu dužnost iz ličnih razloga.

Za kraljičin rodjendan 1965. godine, Arthur Troop je bio nagrađen za rad na osnivanju IPA sa medaljom britanske imperije. Kasnije je dobio mnogo nagrada u inostranstvu: počasni doktorat iz Kanade; Krst časti od predsednika Republike Austrije; Zlatni mač u Mađarskoj. U penziju je otišao 1966. godine, ali želja da pomaže drugima je nastavljena, pa je dobio nacionalno priznanje za humanitarni rad. Na jedanestom svetskom kongresu IPA 1985. bio je prvi dobitnik zlatne medalje udruženja, a na 26. IEC Konferenciji u Beču 1995, Arthur je bio nagrađen IPA svjetskom policijskom nagradom. Na ljubilarnom svjetskom kongresu održanom 2000. godine, povodom 50 godina od osnivanja, njeno kraljevsko visočanstvo, princeza Ana je odala priznanje čovjeku iz Lincolnshire, za ogroman napor u postizanju velikog zadatka osnivanja IPA. Iste godine Arthur je sa suprugom proslavio šezdesetu godišnjicu braka, nakon čega je preminuo iste godine.