Delegacija IPA Sekcije Crna Gora, Dragoljub Krgović, Petar Vujačić i Andrijana Vujačić, 17. 06. 2018.g, pridružila se proslavi sedamdesetpetogodišnjice bitke na Sutjesci. U ranim jutarnjim satima hiljade poštovalaca Narodno-oslobodilačke borbe i antifašista krenule su ka Sutjesci kako bi evocirali sjećanje na veliku bitku. Iako je crnogorski SUBNOR bio organizator, događaju su prisustvovala i udruženja boraca iz svih bivših republika, kao i crnogorski najviši zvaničnici. Naši predstavnici su preko Nikšića, Bileće, Gackog, stigli u memorijalni kompleks Sutjeska. Pristizali su autobusi i vozila iz čitave bivše Jugoslavije. Svud su se vijorile zastave sa petokrakom. Dirljivi su bili susreti potomaka stradalnika smještenih u spomenkosturnici kompleksa Sutjeska. Prilikom dolaska učesnici su bili neprijatno iznenadjeni ogromnim klizistem koje je ispod spomenika na Tjentištu ove zime uzrokovalo nevrijeme. Kliziste je znatno naružilo izgled Doline heroja i odnijelo krak stepenica koje vode do spomenobilježja i kosturnice. To je bio uzrok ogromne gužve pri usponu i silasku do spomenika.

Čuli su se zvuci i stihovi pjesama: “Od Vardara, pa do Triglava”, “Po šumama i gorama”, “Računajte na nas”, Kraj Sutjeske hladne vode…

U obračunima sa nacističkim trupama Trećeg Rajha, na vrhovima Zelengore ostali su mnogi.
U junu, 1943. godine izgladnjele, iznurene i opkoljene partizanske čete su na planinama između rijeka Sutjeska i Piva, pobijedile nadmoćnijeg i brojnijeg neprijatelja – fašističke sile osovine. U bici je poginulo oko 7.500 partizana (597 partizanki) sa jedne i oko hiljadu Njemaca sa druge strane. Kao sjećanje na najveličanstveniji i odlučujući obračun Pete neprijateljske ofanzive, čiji je cilj bio uništenje partizana, nastao je 19 metara visok, bijeli spomenik na Tjentištu, remek-djelo kipara Miodraga Živkovića.

Nakon oficijelnog dijela programa, naša delegacija je obišla i spomenik narodnog heroja Save Kovačevića.

U hotelu Nacionalnog parka “Sutjeska” za sve goste i zvanice pripremljen je vojnički pasulj “bez iđe ikoga” (bez mesa).