visegrad-nova-godina-1

visegrad-nova-godina-2

logoRehabilitacioni centar „Vilina vlas“ nalazi se u istočnom dijelu Republike Srpske, 5 km udaljen od Višegrada. Zahvaljujući nadmorskoj visini od 460 metara i šumovitim padinama Tare, umjereno kontinentalnoj klimi s blagim karakteristikama planinske ova oblast je ugodno mjesto za rehabilitaciju i odmor tokom cijele godine. Rehabilitacioni centar je dobio ime po endemskoj vrsti paprati „vilina vlas“ koja raste jedino u ovom kraju, na izvorima ljekovite termalne vode i nemoguće ju je odgajati na drugom mjestu.

Termomineralne vode višegradske banje imaju karakteristike radioaktivne, hidrokarbonantne homeoterme. Stepen radioaktivnosti je optimalan te se prema tome pozicionirala na prvo mjesto u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine, a na drugo na prosotrima bivše Jugoslavije. Ljekovite vode stare su više od 38.000 godina, na površinu zemlje izbijaju sa dubnine od 180 m, a njihova temperatura je 34,8 stepena celzijusa, na izvorištu i uglavnom je konstantna tokom cijele godine.

Ljekovita svojstva vode potiču od termičkih, hemijskih i mehaničkih efekata, te minerala koje sadrži. Vrlo je značajan lako isparljivi plemeniti gas radon koji u organizam dospijeva putem kože i respiratornog sistema. Dokazano je da radon usporava procese starenja, smanjuje bol, podiže opštu otpornost organizma i povoljno djeluje na neke kožne, endokrine, respiratorne i alergijske bolesti. Primjenjuje se za liječenje reumatskih, neuroloških, ortopedskih, ginekoloških, gerijatrijskih i oboljenja disajnih puteva, kao i za posttraumatska i postoperativna stanja. Takođe se često koristi u preventivne svrhe. Ovde su dolazili i dolaze i bolesni i zdravi, da unaprijede i povrate zdravlje, te da se okrepe i odmore.

Rehabilitacioni centar „Vilina vlas“ raspolaže sa 66 jednokrevetnih i dvokrevetnih soba i apartmana ukupnog kapaciteta od 134 kreveta. Gostima su na raspolaganju 2 restorana sa 300 mjesta, otovorena i zatvorena sala pogodna za seminare i kongrese, aperitiv bar, bazen,sauna, salon ljepote, prodavnica i dr.

U sastavu Ustanove je i restoran Stare banje sa ljetnom terasom u kojem se pripremaju specijaliteti ovoga kraja a otvoren od maja do oktobra. Ovaj kutak je idealan za odmor, poslovne ručkove, porodična slavlja i druge skupove.

Inače, cijela okolina hotela je zasuta gustom borovom šumom koja predstavlja izvor životne energije, smiruje dušu i tijelo a žubor potočića samo upotpunjuje kompletan doživljaj.

Gostima i pacijentima su na raspolaganju i trim staze pogodne za okrepljujuće šetnje i rekreaciju osoba svakodnevno izloženih stresu, kao i za pripremu sportista.

Posebna dragocijenost banje i njen istinski dragulj je Mehmed-pašino kupatilo, takozvana Stara banja, i danas u funkciji. Izgrađeno je 1575. Godine u tradicionalnom turskom stilu, a ovaj ktitor čuvene Ćuprije na Drini zaslužan je i za nastanak višegradske banje jer su na njenim prostorima graditelji kopali kamen za izgradnju mosta odtkrivajući pritom i obilje termalnih izvora. Na tom području su po nalogu Mehmed Paše Sokolovića napravljena i 2 turska kupatila – Kadijino i Mehmed Pašino, koja su korisitila i vlastela i radnici na Ćupriji, da se okrepe i uživaju, ali i da zaliječe kostobolju i druge zdravstvene smetnje.

Područje Višegrada posjetiocima višegradske banje pruža obilje mogućnosti za uživanje. Šetnje obroncima Tare, krstarenje rijekom Drinom brodićem od višegradskog mosta do Starog Broda, obilazak crkvi i manastira, vožnja obnovljenom prugom Mokra Gora – Višegrad, posjeta Andrićgradu, etno selu Mećavnik – samo su neki od izazova kojima je teško odoljeti. Na Drini ćuprija i dalje mami svojom graditeljskom ljepotom, a tu su i spomen učionica, kuća i spomenik nobelovca Ive Andrića i gradska galerija, umjetnička i istorijska riznica ovog kraja