Članovi IPA Sekcije Crna Gora – Regija Sjever su 22. 07. 2018.godine aktivno učestvovali na manifestaciji ,,TRAGOM NESTALIH”, koja je održana u Rožajama , a povodom sjećanja na Halita Nurkovića, čovjeka iz Rožaja, koji je radeći kao taksista nestao na Kosovu 24.jula 1999.godine.

Cilj memorijala je podsjećanje javnosti u Crnoj Gori i regionu na problem nestalih osoba tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije, te podsticaj da se otkriju sudbine hiljada onih za kojima porodice i dalje tragaju, među njima i porodica Halita Nurkovića.

Izazovna i uzbudljiva staza, dugačka 18 km, u kojoj su trkači i planinari savladali uspon od 1000 metara nadmorske visine. Staza je prava poslastica za planinare i ljubitelje trčanja u prirodi. Startovalo se sa centralnong gradskog trga u Rožajama (1.008 mnv) i u prvom dijelu išlo se regionalnim putem ka Kuli, nakon čega je slijedio uspon kroz šumarke i zaravni čarobnog planinskog svijeta Hajle. Konačni cilj bio je planinarski dom Grope (2.014 mnv), gdje je nakon trke i pohoda tradicionalno organizovan ručak za učesnike, te dodjela medalja i diploma.

Naša koleginica, član IPA Sekcije Crna Gora Dijana Stanišić u vrlo jakoj konkurenciji sa odličnim rezultatom osvojila je prvo mjesto na ovom planinskom  maratonu.

Više o Memorijalu Tragom nestalih – sjećanje na Halita Nurkovića:

Neposredno po završetku sukoba na Kosovu 1999, radeći kao taksista, Halit Nurković je svoju posljednju mušteriju odvezao na Kosovo, u blizinu sela Gornji Petrić. Tu mu se gubi svaki trag. Od tada, njegovih šest kćerki traga za istinom o tome šta mu se dogodilo i gdje su njegovi posmrtni ostaci.
Pod motom Sjećanjem protiv nestanka – jer ljubav, kao ni bol ne nestaju, od 2009. godine, sestre Nurković, uz pomoć porodice i prijatelja, organizuju memorijal Tragom nestalih – sjećanje na Halita Nurkovića. Ovaj dvodnevni događaj počinje memorijalnom večeri posvećenoj sjećanju na Halita Nurkovića, ali i na sve one čiji se trag izgubio u ratnim godinama na prostorima bivše Jugoslavije. Kroz panel diskusije, projekcije filmova, promocije knjiga, uz muziku i razgovor o žrtvama prisilnih nestanaka, memorijalne večeri su pokušaj davanja glasa onima koji su prisilnim nestankom brutalno ućutkani i u čije ime niko ne želi da govori.
Pored memorijalne večeri, memorijal čine još i dvije trke i pješačka tura, namijenjene odraslima i djeci.
Gradska dječija trka Tragom budućnosti, se održava prvog dana memorijala i djeca se takmiče u dvije kategorije – djevojčice i dječaci, starosti 7 – 12 godina. Djeca trče kružnu stazu dužine oko 350 metara, oko hotela Rožaje. Trka za djecu, u kojoj učestvuju i koju organizuju 11 Halitovih unuka, predstavlja suprotnost onome što se desilo Halitu Nurkoviću i svim nestalima, jer pokazuje da se budućnost ne može oteti niti nestati. Nazvana Tragom budućnosti, dječija trka je simbol pobjede pamćenja nad zaboravom, radosti nad bolom, postojanja nad nestankom. Ona vodi tragom budućnosti u kojoj će naši nasljednici biti bolji od nas i neće ponavljati greške iz nedavne prošlosti.
Pod nazivom Tragom nestalih, memorijalna planinska trka i pohod na Hajlu se održavaju drugog dana memorijala i okupljaju trkače, planinare i zaljubljenike u prirodu, koji u svojevrsnom pohodu sjećanja prelaze stazu dugu 18 km. Savladavanje staze pune izazova simbolično pokazuje da se u potrazi za nestalim mora istrajati, ma koliko dug ili naporan bio put kojim nas ona vodi.
Memorijal je podsjetnik društvu da ne smije da zaboravi ljude koje su vihori rata oteli od njihovih najmilijih, kao i institucijama da imaju dužnost i obavezu da preduzmu sve odgovarajuće mjere u cilju pronalaska nestalih osoba i ispunjavanja prava porodica na istinu.