– Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga SUTOMORE –

U edukativnom centru Crvenog krsta Crne Gore – Domu solidarnosti u Sutomoru danas je održano predavanje na temu „Bolesti zavisnosti“ za članove Samostalnog sindikata đačkih i studentskih domova Crne Gore.

Predavanje je održano u okviru obilježavanja 26. juna, Međunarodnog dana borbe protiv droge, a u organizaciji IPA Sekcije Crne Gore, Javne ustanove za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci – Podgorica i Crvenog krsta Crne Gore. Ova aktivnost je rezultat i Memoranduma o saradnji koju su nedavno potpisali Crveni krst Crne Gore i IPA Sekcija Crne Gore.

Predavači su bili Milena Janković, psiholog iz Javne ustanove za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci – Podgorica i Snežana Zekić, predstavnik IPA Sekcije Crne Gore, policijski inspektor CB Podgorica. Učesnici su imali priliku da čuju više o identifikaciji i prepoznavanju psihoaktivnih supstanci, kao i o oblicima i karakteristikama bolesti zavisnosti. Važan aspekt predavanja su bili i faktori rizika i faktori zaštite, kao i oblici raspoloživih tretmana u JU Kakaricka gora i proces rehabilitacije i resocijalizacije i neposredan rad sa zavisnicima.

Nakon predavanja, učesnicima su podijeljeni flajeri „Zajedno protiv droge“, čiju realizaciju je pomogla i Turska agencija za međunarodni razvoj i saradnju TIKA.

Cjelokupna aktivnost je završena revijalnom utakmicom između IPA Sekcije Crna Gora i zaposlenih u domovima učenika i studenata Crne Gore.

– Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga TIVAT –

IPA Sekcija Crne Gore u saradnji sa Opštinskom Kancelarijom za prevenciju bolesti zavisnosti, Porto Montenegrom, Omladinskim klubom, NVO Djeca Tivta i NVO Umjetnost življenja, obilježila je  Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga 26. jun, učešćem na odbojkaškom turniru, a cjelokupna aktivnost je završena izradom brodića koji su morem nosili poruke na temu zdravih stilova života.

Nagrade za najbolju odbojkašku ekipu i najkreativnije brodiće obezbijedio je Porto Montenegro.

Tivat1 Tivat3

Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga obilježava se svakog 26. juna na inicijativu Ujedinjenih nacija, a sa ciljem podizanja svijesti o izazovu koji droga predstavlja za društvo u cjelini.