Svjetski IPA kongres 63. po redu, održan je u periodu 18-23.septembar 2018. u Roterdamu, Holandija. Predstavnica crnogorske sekcije na kongresu bila je Ivana Rabrenović, međunarodni delegat sekcije.

Ovogodišnji kongres je okupio blizu 150 učesnika-delegata i posmatrača iz 63 nacionalnih IPA sekcija. Kongres je održan na kruzer hotelu `SS Rotterdam`, na kojem je upriličeno i svečano otvaranje, kao i gala veče za sve učesnike, kao i posjetioce koji su učestvovali u turističkom programu paralelno sa kongresom.

Vezano za rad kongresa, za Sekciju Crna Gora najbitnija je jednoglasna odluka svih delegata da se sljedeće, Druge IPA Igre 2020 održe u Crnoj Gori, tačnije u Baru, u periodu 10-15.maj. Crna Gora će biti domaćin takmičarima iz IPA nacionalnih sekcija koji će se takmičiti u 4 discipline: odbojci, košarci, futsalu, streljaštvu i atletici. Naredne godine, sekcija Crna Gora ce biti domaćin više međunarodnih događaja kao što su `Svjetska konferencija – Žene u bezbjednosnom sektoru` i `Balkansko-Jadranska konferencija`, a razmatraju se i mogućnosti organizovanja drugih tematskih sastanaka međunarodnog karaktera.

Od priznanja koja se dodjeljuju svake godine za ostvarene rezultate i sprovedene aktivnosti, IPA Sekcija Crna Gora je ove godine među sekcijama dobitnicama priznanja za organizovanje stručnih seminar, kao i srebrne medalje za internet stranicu.

Nacionalne sekcije su prezentovale brojne aktivnosti i događaje koji su sprovedeni i mnoštvo novih koje su planirane narednih godina, uz očekivnja da će na taj način zainteresovati mlađe članove da uzmu više učešća u aktivnostima i na taj način privuku veći broj mladih ljudi u članstvo IPA.

Od ove godine IPA porodica je bogatija za dvije nove sekcije, Kolumbija i Kirgistan, koje su zvanično primljene u IPA članstvo.

Nakon iscrpne trodnevne radne agende, četvrti dan kongresa domaćin Sekcija Holandije je za sve učesnike upriličila razgledanje obližnjeg grada Goude, koji je poznat po istoimenom siru, stroupvafelima i gradskoj skupštini koja datira iz 15.vijeka.

Na svečanoj i oproštajnoj večeri na kojoj su podijeljene nagrade i priznanja, IPA zastava je predata predstavniku IPA Sekcije Hrvatska, gdje će se održati sljedeći 64. Svjetski IPA kongres 2019.