IPA Sekcija Crna Gora, nevladina organizacija ALFA centar i udruženje Roditelji potpisali su danas u Nikšiću Memorandum o saradnji koji se odnosi na unapređenje bezbjednosti u saobraćaju.

Predsjednik IPA Sekcije Crna Gora Vojislav Dragović kazao je da će biti dodatno unapređena bezbjednosti saobraćaja.

“Riječ je o izuzetno aktuelnoj problematici, koja odnosi ljudske živote, i neophodno je puno rada, i uz pomoć onih koji još žele da se uključe”, rekao je Dragović. Prema njegovim riječima, ta crnogorska policijska strukovna sekcija funkcioniše zadnje dvije godine veoma aktivno u okviru međunarodne IPA sekcije, a za sada broji 700 članova.

“To je nevladino udruženje policajaca aktivnih i penzionisanih u Crnoj Gori koji žele da kroz volonterski rad pruže doprinos na bezbjednosti saobraćaja, kao i nekim drugim projektima”, rekao je Dragović.

On je istakao da su u Podgorici, gdje im je sjedište, imali više edukacija djece predškolskog i školskog uzrasta u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i drugim organizacijama, kao i podučavanje motorista pod nazivom “Na točkovima”.

Koordinator tog programa u ALFA centru, Nada Radović podsjetila je da ta organizacija već sedam godina realizuje aktivnosti iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, koje će Memorandumom biti dodatno pojačane.

“Cilj nam je da se smanji broj nesreća na crnogorskim drumovima, pojača poštovanje zakonskih normi, kao i poveća saobraćajna kultura, koja je kod nas na jako niskom nivou. Želimo da stvorimo ambijent u kome će se građani osjećati bezbjedno”, ocijenila je Radović.

Ona je istakla da Memorandum ostaje otvoren i za druge organizacije i institucije koji prihvataju njegove odredbe i smatraju da bezbjednost saobraćaja treba dalje unaprjeđivati.

Govoreći o dosadašnjem radu Alfa centra iz te oblasti, Radović je podsjetila na brojne održane časove djeci predškolskog i školskog uzrasta, što je veoma bitno, jer se saobraćajna kultura mora učiti od malih nogu.

Izvrsni direktor Udruženja Roditelji Kristina Mihailović kazala je da će zajedno raditi da se saobraćajna kultura promijeni nabolje, a glavna aktivnost biće im edukacija roditelja.

“U prethodnom radu zaključili smo da, čak, djeca bolje poznaju pravila od roditelja. Auto sjedišta i pojasevi se i dalje ne koriste dovoljno kada su djeca u pitanju”, kazala je Mihailović.