U vremenu od 1. do 5. juna 2017. godine u glavnom gradu Republike Moldavije, Kišinjevu, održana je konferencija pod nazivom: „IPA Mediterranean Sea Regional Conference 2017“ na kojemu su učestvovali predstavnici iz sekcija Moldavije (kao organizator), Bugarske,  Kipra,  Hrvatske,  Francuske,  Italije,  Izraela,  Kazahstana,  Malte,  Monaka,  Portugalije,  Rumunije,  San Marina,  Slovenije,  Španije, Švajcarske,  Ukrajine, Crne Gore i IEB-a. Našu Sekciju predstavljao je  Valentin Danaj.

Radni dio konferencije održan je prema predviđenom programu koji se sastojao od svečanog otvaranja uz himne Republike Moldavije i IPA-a te predstavljanje svih  učesnika konferencije. Uvodne pozdravne riječi održali su predsjednik IPA Sekcije Moldavije, Vasile Batcu i ministar Ministarstva unutrašnjih poslova, Alexandru Jizdan.

Konferencija je održana pod temom: „Uloga policije u demokratskom društvu“, a radni dio sastajao se od obradi tema iz policijske struke: „Temeljni i napredni sistem obrazovanja policije“ i „Policija u zajednici“, dok su sljedeće teme bile zastupljene iz domene interesa međunarodne policije asocijacijee: „Unapređenje saradnje među IPA sekcijama koje pripadaju zemljama Mediteranskog mora“, „Usaglašavanje pravila ponašanja na konferencijama mediteranskih sekcija od 17. januara 2017. g.“ i „Promocija IPA vrijednosti prema zemljama gdje ne postoji IPA sekcija i pružanje pomoći policiji u tim zemljama kako bi se osnovala IPA sekcija“.

U profesionalnom dijelu konferencije delegat iz Crne Gore predstavio je prezentaciju „ Policija u zajediici u Crnoj Gori“ gdje je predstavljen koncept rada i načela uz praktične primjere na lokalnom i medjunarodnom nivou, uz poseban osvrt na zajedničke patrole sa predstavnicima policija iz regiona u toku turističke sezone.

Tokom aktivnosti narednih dana organizovana je posjeta komandi Specijalne jedinice policije „Fulger“ gdje su predstavnici IPA sekcija položili cvijeće kod spomenika poginulim policajcima u oružanom sukobu sa separatistima u pokrajini Transnistriji 1992. godine. U bogatom programu koji je organizovan prikazana je vježba antiterorističke jedinice, posjeta muzeju jedinice i kulturno umjetnički, muzički i plesni  nastup  izveden  od strane KUD MUP-a Moldavije.

Prilikom obilaska znamenitosti učesnici su posjetili  najveći vinski podrum na svijetu u vinariji „MilestiiMici“ gdje su imali priliku degustirati izuzetno kvalitetna moldavska vina,  jedan od najstarijih manastira u Moldaviji u mjestu Capriana kao i Nacionalni etnografski muzej .

Nakon završetka konferencije na prigodnoj svečanosti razmijenjeni su pokloni i priznanja učesnicima.

Naredna konferencija je planirana da se održi u maju 2018 godine u Nikoziji na Kipru, a jednoglasno je podržan prijedlog da IPA Crne Gore organizuje konferenciju 2019 .godine.