Podregija Penzioneri je 17.03. 2019.g. organizovala jednodnevni izlet za 20ak članova iz Podgorice, Nikšića i Plužina.

U jutarnjim satima su krenili prema Virpazaru, odakle su nastavili turističku turu koju promiviše nacionalna turistička organizacija pod imenom “Visit Bar obalom Skadarskog jezera i mora”, putem dugim 80ak kilometara.

Putujući pitoreksnom podrumijskom obalom jezera, krivudavim putem, preko Godinja I Gornjih Murića I Livara često su zastajkivali, upijajući predivne predjele koji se ogledaju u blistavu površ jezera i nedirnutu prirodu, sačuvanu u izvornoj ljepoti.

Preko Ostrosa i Stegvaša, do Šaskog jezera, dobili su veliki broj informacija iz oblasti istorije, religije i kulture, od ljubaznog vodiča, nakon čega je uslijedila posjeta “Mirovici”, čudesnoj maslini, jednoj od najstarijih na svijetu, koja broji 2242 godine starosti I dugi niz vremena nosi epitet spomenika prirode prvoga reda.

Nakon “Mirovice”, koja opominje na relativnost prohujalog vremena i ljudi koji su se mirili ispod krošnje tog svetog drveta posjetili su Stari Bar i njegove znamenitosti.

Impresionirani sadržajima koji su ponudjeni obilaskom tog kulturno istorijskog spomenika, izlet su završili posjetom restoranu “Sidro “, u vlasništvu njihovog druga Sloba, koji im je, uz muzički orkestar i pjesmu uz poklič “kada ćemo opet” pripremio vrhunske gastronomske specijalitete od morske ribe i mesa.

Za dan za dugo sjećanje i gostoprimstvo u divnom druženju, zahvalni su kolegama iz Bara I Ulcinja.