Dana 2. juna 2016.godine u Moskvi održano je svečano otvaranje II Međunarodnog foruma žena policije.

Događaj je organizovala IPA Moskva uz podršku Udruženja žena moskovske policije, a kao počasni gosti učestvovali su predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Ruske Federacije i Moskve.

Forum, koji je održan u trajanju od tri dana, organizuje se sa aktivnostima koje na rasporedu imaju konferenciju “Žene u policiji”, kao i Međunarodni festival profesionalnih i kreativnih vještina kod žena policijskih službenika. Svrha foruma je jačanje pozitivne slike o policiji i učešću i zastupljenosti žena u policiji.

Na događaju je razmatran položaj žena u policiji kao i mogućnost unapređenja trenutnog stanja. Žene su svoje vještine u upravljanju patrolnim vozilom i upotrebi pištolja prikazale na takmičenju na kojem su naše predstavnice zauzele 2 i 3 mjesto.

Pored takmičarskog dijela učesnice skupa su učestvovale i u kulturnom program koji je upriličen za ovaj događaj.

Pripadnici policije zemlje domaćina su za gostima priredili moto šou na kojem su demonstrirali upotrebu motornih vozila i motocikala uz upotrebu vatrenog oružja. Pripadnici konjičke jedinice su priredili nezaboravan spektakl sa konjima.

Događaju je prisutvovalo oko 200 policijskih službenica iz 28 zemalja, a predstavnice IPA Sekcije Crna Gora na ovom događaju su Biljana Dulović, Mira Ilić i Vanja Ivanović.