Na platou ispred Doma revolucije u Nikšiću 11.05.2016.godine održana manifestacija “Veliki saobraćajni čas”, kojom je počela kampanja pod nazivom “Pušti neka zvoni”.

Cilj kampanje, koju će sprovoditi NVO ALFA Centar, je da skrene pažnju na opasnost korišćenja mobilnog telefona u toku vožnje.

Nada Radović, koordinator programa za bezbjednost u saobraćaju u ALFA Centru, kazala je da je kampanja “Pušti neka zvoni” prva kampanja u Crnoj Gori na ovu temu.

“Kao što znamo upotreba mobilnih telefona u vožnji je prema Zakonu o bezbjednosti saobraćaja zabranjena i kažnjiva, ali i pored ove činjenice to je najčešći prekršaj. Česta pojava postala je česta navika većine vozača, koji u samo djeliću sekunde pri vožnji od 60 kilometara na čas pređu osam metara ili dva pješačka prelaza”, kazala je Radović.

Ona je dodala da pokretanjem ove kampanje žele da upozore građane na opasnost koja vrijeba, kao i da pozovu društvo i institucije na odgovornost.

Takođe, navela je da će kampanja trajati do 18. maja na teritoriji cijele države.

Projekat će, kako kaže, pratiti jaka medijska kampanja, veliki bilbordi na regionalnim putevima širom Crne Gore, aktivnosti na društvenim mrežama, kao i pooštrena kontrola koju će sprovoditi Uprava policije na terenu.

“Danas, djeco, u prvom redu obraćam se vama, da prenesete poruku roditeljima i drugima koji vas voze da je upotreba mobilnih telefona opasna i da može ugroziti vaše živote, koje su oni dužni da poštuju”, rekla je Radović okupljenim osnovcima, a zatim zahvalila partnerima u projektu među kojima su: Uprava policije Crne Gore, IPA Sekcija Crne Gore, kompanija Monteput, agencija Mediatag, Prva TV, TV Korona, TV777, RTVNK, RTVCG, TV Vijesti, Radio Delfin, Drugačija radio stanica, Radio D i Radio D plus.

Vlado Ivanović, službenik Uprave policije CB Nikšić, rekao je da je ova kampanja usko vezana sa Zakonom o bezbjednosti saobraćaja, član 22, u kome se kaže da se ne smije upotrebljavati mobilni uređaj pri vožnji, kao ni audio i video koji ometa pažnju. Takođe, rekao je da je kazna za ovaj prekršaj 50 eura, pa i zbog toga treba povesti računa.

Nakon presa ALFA Centar je u sklopu svojih redovnih aktivnosti edukacije učenika o poznavanju i poštovanju saobraćajnih pravila i propisa organizovao edukatuvno-zabavni hepening za najmlađe pod nazivom „Veliki saobraćajni čas“, a realizuje se u okviru projekta “Siguran korak”, koji je djelimično podržan iz Fonda Igara na sreću..

Događaju su prisustvovali učenici svih osnovnih škola iz Nikšića.

U kulturno-zabavnom dijelu programa nastupio je dječiji animator Plavi Zekan i kulturno-umjetnička društva, a u edukativnom dijelu časa realizovano je likovno takmičenje „Saobraćaj u mom gradu“, kao i kviz poznavanja saobraćajnih propisa.

Najbolji radovi nagrađeni su simboličnim nagradama koje je obezbijedio sponzor, kompanija PILOT, a na kraju manifestacije organizovan je tehnički zbor specijanih vozila koja koriste Uprava policije, Služba zaštite i spašavanja, Hitna pomoć i Vojska Crne Gore, sa ciljem da se osnovci upoznaju sa funkcijom i namjenom ovih vozila i opreme.