Crveni krst Crne Gore je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Crne Gore i Zavodom za transfuziju krvi obilježio 11. maj – Dan dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori.

Pored dodjele priznanja, u okviru obilježavanja ovog važnog datuma, Crveni krst Crne Gore je u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi organizovao akciju davanja krvi.

Test humanosti su položili predstavnici Vojske Crne Gore, Uprave policije, IPA Sekcije Crna Gora, Glavnog grada Podgorica, UN agencija u Crnoj Gori, Službe zaštite i spasavanja, Cross-fit kluba Spartanac, EU Delegacije u Crnoj Gori, ministarstvava i drugih institucija i organizacija, kao i građani koji su se odazvali pozivu i dali krv. Tako je u akciji učestvovalo 130 davalaca, a prikupljeno je 96 jedinica krvi.

Tim povodom Ministarstvo zdravlja je i ove godine, sedamnaestu godinu za redom, dodijelilo odgovarajuća priznanja i simbolične nagrade najzaslužnijima za razvoj djelatnosti dobrovoljnog davalaštva krvi u prethodnoj godini.

U kategoriji najzaslužnijih dobrovoljnih davalaca krvi priznanja su dobili Deretić Nikola iz Herceg Novog za 134 davanja, Miodrag Obradović iz Berana za 120 davanja, Dragan Milović iz Kotora za 102 davanja, Zoran Šćekić iz Podgorice za 101 davanje i Milenko Popović iz Pljevalja, za 62 davanja.

Najaktivniji klub dobrovoljnih davalaca krvi u prošloj godini je bio Klub DDK „Mojkovac“ iz Mojkovca. Za profesionalni doprinos u oblasti transfuziologije, na osnovu prijedloga Sekcije transfuziologa Crne Gore, priznanja su dobili dr Tamara Šćepanović, transfuziolog iz Zavoda za transfuziju krvi Podgorica i Ivan Čuljković transfuzer iz Zavoda za transfuziju krvi Bar.

Za doprinos u oblasti vaspitno-motivacionog rada su nagrađeni prof. Vidosava Vujošević iz Podgorice i Nevres Đerić, iz Kotora

.