Članovi IPA Planinar i članovi IPA sekcije Crna Gora su u subotu 18. 08. 2018.g., zajedno sa radnicima Zavoda za zapošljavanje došli kombijem do Dragovića Polja, gdje su se sreli sa članovima IPA sekcije koji su došli iz Nikšića. Dio ekipe koji nije želio da za planinari nastavio je kombijem do katuna Javorje. Drugi dio ekipe je počeo uspon Iz Ljevišta. Nakon 3h penjanja stazom zaraslom visokom travom, stigli smo do katuna Vragodo i izvora Morače. Izvor u ovo doba godine gotovo da nema vode i daje potpuno drugačiju sliku od one u proleće kada se otapa snijeg i kada sve pršti od vodopada i bukova. Čak su nešto niže presušila i oba jezerca uz koja vodi staza. Šiparnom stazom, dolinama i vrtačama, stižemo u podnožje gdje dio spremijih planinara penje Veliki Zebalac, a manji dio nastavlja put do katuna Javorje gdje ih dočekuje porodica Voja Dragovića. Tu je i dio naše ekipe.

Uz osvježenje čeka nas obilata i bogata trpeza. Nije izostalo čak ni jareće pečenje. Uz pozive Dragovića „Aj svrati“, pridružuju se prolaznici i mjestani. Razgovara se, šali, poneko zapjeva … igra se fudbal, čak se napravio improvizovani teren za golf pa većina prvi put uči pravila i oprobava se i u ovom sportu. Noć je rezervisana za logorsku vartu, priče, anegdote i pjesmu uz gitaru. U kasnim noćnim satima odlazi se na spavanje u kuću Dragovića i pripremljenim šatorima. Osvježenje je provesti noć spavajući na preko 1600 mnv u dane kada se u gradu od žege i vreline gotovo ne moze zaspati bez klime.

Druženje se nastavlja ujutru uz krofne koje je za goste spremila Vojova supruga Nadja. Degustiraju se uz ukusni mlječni proizvodi sa katuna Javorje. Teška srca krećemo nazad ka gradu. Planinarenje, srdačan doček kod Dragovića, a iznad svega druženje i dobra atmosfera učinili su da poželimo da na Javorje dođemo jos mnogo puta.