U susret IPA Olimijadi koja će se 2020. godine održati u Baru, IPA Sekcija Crna Gora je, u periodu od 5-8. septembra 2019. godine, bila domaćin V Balkansko – Jadranske konferencije koja je okupila 13 IPA delegacija iz Albanije, Bugarske, BiH, Hrvatske, Češke, Kipra, Grčke, Sjeverne Makedonije, Rumunije, Srbije, Slovačke, Slovenije i Crne Gore.

Konferenciju je svečano otvorio direktor Uprave policije, dr Veselin Veljović, koji je ovom prilikom ponovio svoju punu podršku budućem radu IPA Sekcije Crna Gora, posebno u pripremi predstojeće IPA Olimpijade, dok je u svom obraćanju predsjednik IPA Sekcije Crna Gora, Vojislav Dragović, istakao značaj kvalitetnih priprema Igara, te takođe izrazio zadovoljstvo i zahvalnost delegacijama i gostima koji su uveličali ovaj događaj.

Međunarodni predsjednik IPA, Pierre-Martin Moulin uputio je pismo čestitke povodom održavanja IPA Balkansko-Jadranskog sastanka u kojem je Sekciji Crne Gore čestitao na organizovanju ovako važnog prijateljskog susreta, a učesnicima sastanka poželio uspješan rad i prijatan boravak u Crnoj Gori.

Prisutne je pozdravio i tvorac ideje i jedan od utemeljivača Balkansko-Jadranske konferencije, Miljenko Vidak, predsjednik IPA Sekcije Hrvatske, koji je ukazao na važnost rada ove konferencije, kao i tema kojima se ista bavi. Vidak je dodatno izrazio očekivanje da će se unaprjeđenjem saradnje sekcija unutar Balkansko-Jadranske regije dodatno osnažiti odnosi policijskih službenika, njihova međusobna saradnja, komunikacija i prijateljstvo, što će imati pozitivne implikacije na cjelokupnu Asocijaciju.

Svečanom otvaranju konferencije prisustvovali su i ministar sporta i mladih Nikola Janović, članovi diplomatskog kora zemalja učesnica konferencije, predstavnici bezbjedonosnih službi Crne Gore, Glavnog grada, Opštine Bar i ostali visoki zvaničnici.

Ministar Nikola Janović je u svojoj izjavi za javnost istakao da se Crna Gora može pohvaliti da ima velike sportiste u policijskim redovima, koji se sa prestižnih međunarodnih takmičenja često vraćaju sa medaljama, te da je ova konferencija lijep povod za najavu predstojeće IPA Olimpijade.

Nakon svečanog otvaranja, Konferencija je nastavljena panel diskusijom na temu afirmacije zdravih stilova života u bezbjednosnim službama na kojoj su govorili generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Ivana Vojinović, specijalista higijene i subspecijalista dijeto terapije Snežana Barjaktarević Labović, pripadnik Uprave policije Zlatko Maliković, dr medicine u Zdravstvenom centru MUP-a dr Boris Nikolić, kao i novinar moderator Vlatko Stijepović. Ovom prilikom učesnici panela saglasili su se da su zdravi stilovi života od izuzetnog značaja, posebno pripadnicima bezbjednosnih službi koji su u svom poslu svakodnevno izloženi stresu, fizičkim i mentalnim naporima, kao i raznim vrstama izazova sa kojima se suočavaju, te ukazali na modalitete unaprjeđenja kvaliteta života policijskih službenika.

Tokom radnog dijela konferencije, delegacije su razmotrile buduće aktivnosti i usvojile zaključke koje se odnose na nastavak tješnje saradnje, dalje povezivanje IPA sekcija i njhovih članica,  podršku novim IPA sekcijama, kao i budućim domaćinima Balkansko-Jadranske konferencije.

Tokom svog trodnevnog boravka u Crnoj Gori, delegacije IPA sekcija 13 zemalja bile su u prilici da obiđu lokacije u Baru na kojima će se održati IPA Olimpijada 2020, a domaćin je ovom prilikom upriličio i adekvatan kulturno-zabavni program.