Poštovane IPA kolege,

Ministarstvo unutrašnjih poslova krenulo je u realizaciju Projekta ,,Muzej policije Crne Gore u osnivanju’’, čiji je inicijator sekretar Ministarstva mr Dragan Pejanović.

U prvoj fazi uspješno je realizovana izložba zbirke oružja, povodom Dana unutrašnjih poslova, 02.10.2015 godine, u holu prvog sprata zgrade MUP-a.

U cilju dalje realizacije projekta, druge zahtjevnije faze, radi se na stvaranju pretpostavki za otvaranje Muzeja policije Crne Gore. Stoga je, Rješenjem ministra, formirana Radna grupa, kojom predsjedava mr Dragan Pejanović.

U Radnoj grupi su, osim predstavnika MUP-Uprave policije i predstavnici Direkorata za kulturnu baštinu, Istorijskog muzeja, etnološkog udruženja, predstavnik Podružnice penzionera MUP-a i predstavnik IPA Sekcije Crna Gora.

Stoga, postoji potreba da se o navedenom upoznaju svi aktivni i penzionisani službenici, kao i druga lica čija bi pomoć bila značajna, kada je u pitanju prikupljanje predmeta koji se mogu koristiti u svrhu realizacije ovog Projekta.

Prikupljali bi se: oružje, uniforme, policijske oznake, oznake zvanja, službene legitimacije, dokumenta koje izdaje MUP, registarske oznake, komunikacijska sredstva, nagrade, zahvalnice, zastave, foto i video zapise, zatim arhivska građa, bonovi za gorivo, a eventualno i službena policijska vozila i drugi prateći predmeti koji su direktno ili indirektno služili obavljanju nadležnosti organa unutrašnjih poslova.

Predlažemo da nam se u periodu koji slijedi, na mejl: president@ipamontenegro.me obratite sa predlozima, sugestijama, pošaljete fotografije i slične podatke vezano za predložene eksponate.

Vaš predlog-inicijativa biće uzeta u obzir od strane članova Radne grupe, nakon čega ćete biti povratno informisani.

Napomena: predmeti i sredstva će biti preuzimana poštujući unaprijed dogovorenu proceduru za ustupanje, uz pomoć elektronske aplikacije za evidentiranje predmeta, Takođe, biće obezbijeđeno njihovo evidentiranje i adekvatno skladištenje, sa naznakom ko je i kada donirao određeni predmet, uključujući i izlaganje u budućem Muzeju policije Crne Gore.

SERVO PER AMIKECO!