Pozivu IPA Regije Sjever da se pridruže i uzmu aktivno učešće na Memorijalnom maratonu i pohodu na Hajlu pod nazivom “Tragom nestalih – Sjećanje na Halita Nurkovića” odazvale su se kolege iz IPA Regije Centar tako da su “udruženim snagama” savladali izazov maratona u vidu staze duge 17 kilometara kroz netaknutu prirodu koja na svakom koraku svojom ljepotom plijeni i oduzima dah, od centra grada Rožaja do planinarskog doma Dermandol koji je smješten na 2 000 mnv. Oko 100 planinara i ljubitelja prirode iz Crne Gore, Srbije, Kosova, Njemačke, Albanije, Australije, Bosne i Hercegovine, Austrije, Holandije…učestvovalo je u pohodu  na Hajlu ili kako u Rožajama kažu “penjali su Hajlu”.

Memorijal Tragom nestalih – Sjećanje na Halita Nurkovića, pored samog memorijalnog programa, sastojao se i od dva sportska dogadjaja koja slave život i prirodu – vrijednosti koje se suprotstavljaju nasilju i nestanku.

Prvi je Gradska dječija trka Tragom budućnosti u kojoj ssu 24. jula mališani od 7-12 godina ispunili gradski trg u Rožajama i poslali poruku da u njihovoj budućnosti nema mjesta za greške iz nedavne, ratne prošlosti.

Drugi je Memorijalni maraton i pohod na Hajlu u kome su 25. jula trkači i šetači savladali planinsku stazu dugu 17 km, od Rožaja do planinskog doma Grope na Hajli.

Sa te planine, koja gleda na cijeli region, učesnici Memorijala su poslali poruku da društvo ne smije da zaboravi hiljade ljudi nestalih tokom ratova 1990-tih koji još uvijek nisu pronađeni, a da institucije moraju da tragaju za njima.

“Sjećanjem protiv nestanka, jer ljubav ne nestaje” moto je ovog memorijala