Pozivamo članove IPA Sekcije Crna Gora da uzmu učešće na trci II Orjenski đir koji će se održati u subotu, 08.10.2016. godine.

Organizator manifestacije je NVO “Orjen outdoor”.

Orjenski Đir je trka koja se po drugi put održava na Orjjenu.

Ove godine se sastoji iz dvije trke.

VELIKI ĐIR

START će biti u 08:00 časova ispred DUBROVAČKOG PLANINARSKOG DOMA na Vrbanju. Na početku sve takmičare čeka 1,6 km makadamskog puta gdje se skreće desno u planinarsku novomarkiranu stazu kroz Međugorje na Veliki Kabao. Staza je u prvom dijelu kroz bukovu šumu, a na 4,6 km na ulazu u Pavlovića Do očekuje vas prvi punkt gdje će biti voda za okrijepu. Nakon toga put prema KT 1 Veliki Kabao, vas vodi usponom kroz krševitiji dio, sve do 5,4 km kada se izlazi na greben između Buganje Grede i Velikog Kabla. Na grebenu vas vodi markacija desno prema vrhu Orjena i KT 1, VELIKI KABAO 1894 gdje vas opet očekuje voda i slatko. Na KT 1 se nalazi i prva VREMENSKA KAPIJA koja je 2 sata od starta odnosno 10.00 časova. Dalje nastavljate spust prema Orjen Lokvi gdje vas kod planinarskog doma na 7,9 km očekuje i prva prava okrijepna stanica sa vodom, slatkim, slanim, i voćem. Dalje je spust preko Trešnje, dijelom makadamskim putem, dijelom stazom kroz bukovu šumu do  punkta Rujišta na 12,0 km gdje je druga VREMENSKA KAPIJA 3 ipo sata od starta odnosno treba stići do 11:30 časova. Tu će takođe biti okrijepna stanica sa vodom, slatkim, slanim i voćem. Od tog punkta nastavljate makadamskom stazom do 14,2 km. Nakon toga se ulazi u najekstremniji dio staze  uspon koroz Subrin Amfiteatar do vrha Subra. U tom dijelu vas očekuje tehnički veoma zahtijevan uspon, gdje ima djelova koji se penju uz pomoć ruku, i dio koji se traversira uz pomoć sajle. Molimo sve učesnike da u tom dijelu posebno obrate pažnju na svoju bezbjednost (u tom dijelu biće dvojica ljudi koji će obezbjeđivati najekstremnije dijelove).

OĐ Slika

Na vrhu vas očekuje KT 2 Subra 1679 a ujedno i voda za okrijepu. Slijedi tehnički zahtjevan spust preko Subrinih Platoa do 17,4 km gdje je treća VREMENSKA KAPIJA DUBOKI DO koja iznosi 6 sati od starta, odnosno na tom punktu treba biti do 14:00 h. Tu vas očekuje okrijepa sa vodom i slatkim. Staza nastavlja nazad prema Vrbanju preko prevoja Meterizi (uz dva kraća uspona). Na izlasku iz šume na 22,4 km nailazite na punkt Vučiji Do sa okrijepom vodom slatkim.  Na 24 km opet nailazite na punkt Rujišta  i kompletnu okrijepu. Dalje staza ide makadamskim putem do cilja DUBROVAČKOG PLANINARSKOG DOMA na Vrbanju. Staza je dugačka oko 28 km i ima oko 2000 m uspona. Limit za dolazak u cilj je 8 sati od starta odnosno do 16:00h. Svi takmičari koji probiju vrijeme određeno na vremenskim kapijama ispadaju iz borbe za plasman i biće upućeni najjednostavnijim putem do cilja, što su u obavezi da urade. Staza je kompletno označena planinarskim markacijama, a na nekim djelovima biće postavljene trake za označavanje i zastavice za usmjeravanje. Još jednom napominjemo da je staza veoma tehnički zahtjevna i ekstremna. SVI TAKMIČARI UČESTVUJU NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, i na startu će istu izjavu i potpisati.

MALI ĐIR

START i prvi dio MALOG ĐIRA je isti kao i VELIKI ĐIR. Naime START će biti u 08:00 časova ispred DUBROVAČKOG PLANINARSKOG DOMA na Vrbanju. Na početku sve takmičare čeka 1,6 km makadamskog puta gdje se skreće desno u planinarsku novomarkiranu stazu kroz Međugorje na Veliki Kabao. Staza je u prvom dijelu kroz bukovu šumu, a na 4,6 km na ulazu u Pavlovića Do očekuje vas prvi punkt gdje će biti voda za okrijepu. Nakon toga put prema KT 1 Veliki Kabao, vas vodi usponom kroz krševitiji dio, sve do 5,4 km kada se izlazi na greben između Buganje Grede i Velikog Kabla. Na grebenu vas vodi markacija desno prema vrhu Orjena i KT 1, VELIKI KABAO 1894 gdje vas opet očekuje voda i slatko. Na KT 1 se nalazi i prva VREMENSKA KAPIJA koja je 2 sata od starta odnosno 10.00 časova. Dalje nastavljate spust prema Orjen Lokvi gdje vas kod planinarskog doma na 7,9 km očekuje i prva prava okrijepna stanica sa vodom, slatkim, slanim, i voćem.

OĐ Pjesacka Slika

Nakon 2 km staze se odvajaju. MALI ĐIR na 10,2 km nastavlja desno na raskrsnici koja će biti označena i nastavlja markiranom stazom još oko 4 km spusta do CILJAispred DUBROVAČKOG PLANINARSKOG DOMA na Vrbanju. Staza je dugačka oko 15 km i ima oko 1000 m uspona. Limit za dolazak u cilj je 5 sati od starta odnosno do 13:00h. Svi takmičari koji probiju vrijeme određeno na vremenskim kapijama ispadaju iz borbe za plasman. Staza je kompletno označena planinarskim markacijama, a na nekim djelovima biće postavljene trake za označavanje i zastavice za usmjeravanje. Još jednom napominjemo da je staza veoma tehnički zahtjevna i ekstremna. SVI TAKMIČARI UČESTVUJU NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, i na startu će istu izjavu i potpisati.

 

 

 

Osobe za kontakt iz IPA Sekcije Crna Gora:

  • Dejan Janković, 067 185 268,
  •  Slobodan Popović, 069 452 657