Treći memorijalni planinski maraton i pohod na Hajlu: Tragom nestalih – Sjećanje na Halita Nurkovića, održaće se 25. jula 2015. u Rožajama.

Savladavanje izazova netaknute prirode Hajle kroz trku i planinarski pohod dio je memorijala koji se održava u znak sjećanja na Halita Nurkovića, koji je radeći kao taksista nestao na Kosovu 24. jula 1999. Cilj memorijala je podsjećanje javnosti u Crnoj Gori i regionu na problem nestalih osoba tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije, te podsticaj da se otkriju sudbine hiljada onih za kojima porodice i dalje tragaju, među njima i porodica Halita Nurkovića.

Izazovna i uzbudljiva staza, dugačka 17 km, u kojoj će trkači i planinari savladati uspon od 1000 metara nadmorske visine, polazi sa centralnog gradskog trga u Rožajama, u prvom dijelu vodi regionalnim putem ka Kuli, a zatim se penje kroz šumarke i zaravni čarobnog planinskog svijeta Hajle.

Konačni cilj je planinarski dom ’Grope’, gdje će nakon trke i pohoda biti organizovan ručak za učesnike, a zatim će biti dodijeljene medalje i diplome. Staza je markirana, a punktovi za osvježenje postavljeni na svaka 4 km. Medicinsko osoblje će pratiti učesnike maratona, dok će policija obezbjeđivati njihovu sigurnost.

Za učesnike je organizator obezbijedio povoljne cijene smještaja u Rožajama.

Svi učesnici će dobiti majice sa oznakom maratona i diplome, a najuspješnijima će biti dodijeljene medalje i prigodne nagrade.

Za maraton i pohod se možete prijaviti popunjavanjem formulara na web stranici memorijala: http://maraton-tragomnestalih.info ili slanjem email poruke na: tragom.nestalih@gmail.com

Registracija učesnika i dijeljenje startnih brojeva će se održati u petak, 24. jula 2015. u prostorijama Centra za kulturu Rožaje, sa početkom u 16:00 h. Te večeri će, uz prigodan program, Memorijal biti zvanično otvoren, nakon čega će uslijediti dječija gradska trka.

Pod sloganom, Sjećanjem protiv nestanka, jer ljubav ne nestaje, pozivamo vas da nam se pridružite u ovoj sportskoj i ljudskoj akciji, u trci ili šetnji kroz očaravajuće planinske prizore Hajle.

Trkači, planinari i šetači učestvuju u Memorijalnom maratonu i pohodu: Tragom nestalih – Sjećanje na Halita Nurkovića na svoju odgovornost i garantuju da su fizički i zdravstveno spremni da pređu stazu.

Pokretači i organizatori memorijalnog pohoda i maratona su ćerke Halita Nurkovića. One su u znak sjećanja na svog oca, ali i na sve one čiji se trag izgubio u ratnim godinama na ovim prostorima organizovale memorijal, kako se nestali ne bi zaboravili ali i kako bi se konačno došlo do istine i otkrila njihova sudbina.

Informacije:
tel: +382 67 184 805
e-mail: predsjednikregijesjever@ipamontenegro.me