Na poziv IPA Sekcije Srbija uspješno je realizovan međunarodni sastanak na temu „Ilegalne migracije“, čiji je domaćin bila IPA Regija Subotica.

Delegaciju IPA Sekcije Crna Gora su činili: sekretar IPA Regije Centar mr Goran Bošković i IPA član mr Hajradin Osmanović, koji su dali značajan doprinos, kada je u pitanju i ova IPA aktivnost na medjunarodnom planu.

Sastanak je shodno Agendi održan u dane vikenda 27. – 29.11.2015 godine, uz dobru organizaciju, značajne kontakte sa regijama i sekcijama, koje su bile prisutne u Subotici. Ostvarena je dobra komunikacija sa sekcijama, pored domaćina Srbije i sa sekcijama Madjarske, Hrvatske, Njemačke, Rumunije, BiH itd.

Tokom boravka u Subotici, ostvarena je značajna saradnja i sa IPA Regijom Subotica, Regijom Novi Sad i drugim IPA regijama, sa kojima se može u narednom periodu raditi na potpisivanju Sporazuma o saradnji sa Regijom Centar ali i sa drugim regijama, kako u Crnoj Gori tako i u Srbiji.

Prostorije opštine Subotica su bile mjesto gdje se razgovaralo o ovoj bitnoj temi, kao i svečani prijem učesnika sastanka kod potpredsjednika opštine Subotica, a nakon oficijelnog dijela, upriličen je prijem od strane organizatora sa IPA Frendom Regije Subotica, gospodinom Zvonkom Bogdanom i njegovim orkestrom, koji su dali posebnu draž ovom sastanku i boravku u Subotici.

U povratku za Crnu Goru, naša delegacija je obišla skoro otvorenu „Drugu izložbu međunarodnih policijskih oznaka i opreme„ u organizaciji IPA Regije Novi Sad u prostorijama Ateljea na Petrovaradinskoj tvrdjavi u Novom Sadu. Kako je IPA Regija Novi Sad potpisala sporazum o saradnji sa Univerzitetom u Novom Sadu i imaju značajne aktivnosti, tokom kratkog boravaka je razmijenjeno značajno iskustvo sa obje strane.

Ostvaren je kontakt i kratki prijem u Ambasadi Crne Gore kod Ambasadora Nj.E. Branislava Mićunovića, kome je predočena aktivnost IPA Sekcije Crne Gore u Subotici ovih dana, ukazano na značaj saradnje i nastavak aktivnosti koje su uslijedile nakon potpisivanja Sporazuma o saradnju izmedju IPA Regije Beograd i IPA Regije Centar, koji je verifikovan u decembru 2014 godine u Beogradu, sve u cilju promocije IPA Sekcije Crna Gora.